A bébiláncoknál a biztonság érdekében nagyon fontos, hogy megfelelő méretet válasszunk, mert a túl rövid lánc kényelmetlen lehet a babának, a túl hosszú viszont balesetveszélyes.

 

Mi mindenképpen azt javasoljuk, hogy egy saját nyaklánc (vagy madzag) és egy mérőszalag (vagy vonalzó) segítségével mérd meg, hogy mi az a hosszúság, ami kényelmes a babának. Ne a baba nyakkerületét mérd meg, hanem azt, hogy mennyire lógjon le a lánc.

Két irányzat van a lánc hosszúságának kiválasztásánál:
– akik inkább rövidebbet vesznek, mert biztonságosabbnak tartják
– akik megveszik a leghosszabbat, hogy minél hosszabb ideig jó legyen a lánc

 

Mi a rövidebbet javasoljuk több okból is:
– Első a biztonság! A túlságosan hosszú lánc könnyebben akad bele valamibe, a babát is jobban foglalkoztatja, ha játszani lehet vele, nem szerencsés, ha húzgálja.
– Sajnos a láncok nem örök életűek, a madzag egy idő után (a használattól függően általában 1-2 év) elhasználódik, elgyengül és elszakad, tehát 5 évesen valószínűleg már nem azt a láncot fogja hordani a gyerkőc, amit 2 hónaposan a nyakába tettek.

 

A legtöbb szülő azt a hosszúságot tartja megfelelőnek, amit a baba nem tud könnyen a szájába venni. Tehát azt érdemes megmérni, hogy a babád (ha abban a korban van, vagy az előtt, amikor mindent a szájába vesz és rágcsál) milyen hosszú nyakláncot tud bekapni, na ez az a hosszúság, aminél ne legyen hosszabb, ha nem szeretnéd, hogy folyamatosan rágja.

 

Ha ajándékba szánod a láncot, vagy valami miatt nem tudod megmérni a megfelelő hosszúságot, segítségképpen leírjuk az általános tapasztalatokat, de kérjük vedd figyelembe, hogy ezektől a méretektől jelentős eltérések is lehetnek:

– vásárlóink zöme, akik 1 év alatti csecsemőknek vásárolnak láncot, általában 29-31cm közti méretet választanak
– 1-2 éves kor között a legtöbben 30-32(-33)cm közti méretet hordanak, tehát a fogzási időszak végéig a legtöbb gyermeknél elegendő a 32cm alatti méret
– a 33-34cm még 5 évesen is jó volt a kisfiunknak, de 4 éves kor felett már inkább a 35-56cm körüli gyermek méretet javasoljuk, ők már nem vesznek mindent a szájukba

A bébi karkötők még érzékenyebbek a méretválasztásra, mert a babák csuklója nem vékonyabb annyival a kézfejüknél, mint a felnőtteké, így a hosszú karlánc egyszerűen leesik róluk. Fontos, hogy amikor megméred a hosszúságot, kalkuláld bele a szemek vastagságát is, nehogy túl szoros legyen.

 

A láncok egy picit nyúlhatnak is a szemenkénti csomózás miatt, főleg ha a gyerkőc húzgálja vagy rágja, mert ahogy a csomók megszorulnak, a szemek közti madzagos rész mindenhol egy picit hosszabb lesz, és ahogy ez mind összeadódik, hosszabb lesz a nyaklánc kb. 0,5-1,5 centivel. Minél pontosabb, szorosabb a láncok fűzésénél a csomózás, annál kisebb ez a nyúlás, igyekszünk elérni, hogy csak szorosan csomózott láncokat készítsenek a litván partnereink, de időnként találkozunk olyannal is, ami lazábban van csomózva. Ha véletlenül egy ilyent fognál ki, kicseréljük.

 

FIGYELEM! A borostyán bébilánc – ugyanúgy, mint bármely más ékszer – nem játékszer, a baba csak felügyelet mellett viselje!