Hogyan működik, veszélyes-e, számít-e a hatás szempontjából, hogy milyen a színe, hogyan lehet tisztítani…
Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, amit a vásárlóink kérdezni szoktak.


„Nem veszélyes a lánc, nem tekeredik a gyermek nyakára?”

A borostyán bébiláncok rövidek, nem lógnak le, kényelmesek a babának. Fontos azonban, hogy csak felügyelet mellett viselje a baba a láncot az esetleges balesetek megelőzése céljából. Vannak, akik éjszakára is a baba nyakában hagyják, vannak, akik leveszik, vannak, akik ilyenkor a baba csuklójára vagy bokájára tekerik a láncot.

„Mekkora méretet válasszak?”

A legtöbb szülő azért választ rövid láncot, hogy a baba ne tudja bekapni, így nem kell félni attól, hogy rágja. Azt javasoljuk, hogy mérd meg egy madzaggal, hogy mi az a hosszúság, ami a babádnak kényelmes, de nem olyan hosszú, hogy a szájába érjen.
A láncok egy kicsit nyúlhatnak, mert a használat során, ha a baba meghúzza, megszorulnak a csomók, és hosszabbá válik a borostyán szemek közti madzagos rész.

Csecsemőknek 1 éves kor alatt leggyakrabban a legrövidebb, 29-30cm vagy 30-31cm hosszú láncot szokták választani vásárlóink, 1-2 éves kor között leggyakoribb a 30-32cm közti méret, de azt javasoljuk, hogy mérd meg, mekkora kell.

„Hogyan működik a borostyán lánc, és tényleg használ?”

A testhő hatására illóolajok válnak ki a fosszilis fenyőgyantából, melyeknek nyugtató, fájdalomcsillapító hatásuk van. Az esetek túlnyomó többségében egyértelműen tapasztalják a lánc jótékony hatását, de volt olyan visszajelzés is, miszerint semmilyen változást nem tapasztaltak. A leírt hatásmechanizmus nem jelent tehát garanciát. (Éppen ezért adunk két hét próbaidőt a láncra, úgyhogy őrizd meg a számlát!)

„Van különbség az egyes színek hatása között?”

Nincs semmilyen különbség. A választás csupán ízlés kérdése.

A borostyánkő színét az anyagot évmilliók alatt ért szennyeződésektől kapta (a növekvő vasszulfid-tartalom és egyéb szennyeződések hatására lesz a kövek színe egyre sötétebb).

„Mikor kell hordania a láncot? Éjjel-nappal hordható a lánc?”

A kívánt hatás érdekében érdemes a láncot folyamatosan, akár éjjel is hordani (sokak tapasztalata, hogy jóval kevesebbszer ébred a baba éjjel, mióta hordja, de vannak, akik csak nappalra adják rá és így is pozitív hatásról számoltak be), de mindenekelőtt a baba biztonságát tartsuk szem előtt.

„Mi van akkor, ha elszakad a lánc, és lenyel egy-két szemet a kicsi? Vagy a szájába veszi, rágcsálja a láncot?”

A borostyán nyaklánc nem játékszer, csak felügyelet mellett viselje a baba, és ne hagyjuk, hogy rágja, húzgálja a láncot!

A borostyánkő az egészségre teljesen veszélytelen, úgyszólván emészthető anyag, az ókortól napjainkig az emésztés könnyítésére, táplálék-kiegészítőként szokták porítva fogyasztani,  nem ártalmas, ha véletlenül lenyel egy szemet a baba, az apró szemek fulladást sem okoznak. A fokozott biztonság érdekében erős szálra van fűzve és szemenként van csomózva a lánc, ha véletlenül elszakadna, egynél több szemet nem is tudna lenyelni a baba.

„Mennyi idős kortól hordható a lánc?”

Nincs alsó korhatár, de érdemes már korán, akár 2-3 hónapos kortól elkezdeni, hogy megszokja, még mielőtt húzogatni, rágcsálni kezdené, és ne idegenkedjen tőle. Idősebb babák esetleg már nehezebben fogadják el a láncot, de ha kis korban megszokják, teljesen természetes lesz nekik a viselete, nem foglalkoznak vele.

„Hogyan lehet tisztítani?”

A lánc vegyszermentesen, folyó csapvízben tisztítható, szabad levegőn szárítható. Ha nincs útban, nem kell fürdésnél sem levenni, a babafürdető szerek nem tesznek kárt benne, vigyázzunk azonban, hogy ne találkozzon semmilyen egyéb kemikáliával. A láncot érdemes időnként kitenni a napfényre egy fél órára,  fokozza a hatását.

„Milyen hosszú garancia van a borostyán láncokra, karkötőkre?”

6 hónap garanciát vállalunk a nyakláncokra, karkötőkre RENDELTETÉSSZERŰ HASZNÁLAT MELLETT (szétrágott, kinyújtott, elszakított láncot garanciában nem cserélünk), ha gyártási hibára visszavezethetően megsérül, eltörik egy borostyán szem vagy a zár, kioldódik a madzag, díjmentesen kicseréljük.
A fél év lejárta után már nem áll módunkban garanciában cserélni a láncokat, viszont ha van hozzá készleten megfelelő színű, méretű alapanyag, vállaljuk a lánc újrafűzését. A garancia feltételei és további tudnivalók ITT.

„A baba húzgálta a láncot és megnyúlt. Ki lehet cserélni?”

Cserélni ilyen esetben nem tudjuk, de vállaljuk a nálunk vásárolt láncok újrafűzését. Részletek

„Mit jelet a pénzvisszafizetési garancia, és hogyan működik?”

A vásárlás napjától számított 14 napos kipróbálási garanciát adunk a láncokra. Ha a 2 hetes próbaidő alatt úgy látod, hogy nem használ, küldd vissza a számlával együtt postán, bélelt borítékban, ajánlott levélben (hogy nyoma legyen), tegyél bele egy cetlit, hogy élni szeretnél a pénzvisszafizetési garanciával, és kérdés nélkül néhány napon belül visszafizetjük a vételárát banki átutalással vagy a bankkártyádra, ha azzal fizettél. A pénzvisszafizetési garancia részletes feltételei és további tudnivalók ITT.