A  borostyán a népi gyógyászat szerint támogatja a szervezet saját immunképességét, így számos bőrbetegségre (neurodermitis, ekcéma), allergiára, bronchitisre is alkalmazzák. A bébi-borostyánláncnak Ausztriában, Németországban és Svájcban régóta nyugtató, fájdalomcsillapító hatást tulajdonítanak (ott még gyógyszertárakban is kapható), ezért a kisgyerekek fogzásakor is használják.

A Blikk 2004-11-28 számában jelent meg ez a cikk a borostyán láncok fogzást segítő hatásáról:

 

A kisbabák fogzás miatt érzett fájdalmát aprócska kövecskék segítségével, borostyán nyaklánccal mulasztják el Svájcban az édesanyák. Ez a természetes, hatékony módszer nemcsak ott, de egész Európában a legkedveltebb, csak hazánkban nem alkalmazták eddig. Miután egy élelmes kismama két apró gyermekével megjárta az alpesi országot, hazahozta az ötletet.

Zsigmond Dóra a 14 hónapos Bulcsúval és az 5 éves Botonddal nyáron látogatta meg barátnőjét Svájcban. A kisebbik fiú a tizennégy órás útból tízet sírással töltött, mivel éppen kibújni készült néhány fogacskája. A svájci barátnő azonnal a gyógyszertárba vitte a kimerült anyukát, ahol elsőként egy borostyánláncot tett a patikus a pultra. „Kiderült, a láncot mindenhol lehet kapni, először ezt adják, aztán két gyógynövénykenőcsöt ajánlanak, és csak a legvégső esetben a Dentinox nevű gyógyszert.

Marcinál bevált a gyógyító borostyán, még a hasfájása is elmúlt tőle.

Kétkedve fogadtam, de a barátnőm győzködött: működik, én és a férjem is ezt kaptuk csecsemőkorunkban, és a mi gyerekeinknél is használt.” Dóra megvette Bulcsúnak, aki öt perc után abbahagyta a sírást. A svájciak úgy tartják, a borostyánnak, ami másodlagos drágakő, olyan erős a kisugárzása, hogy a kisgyerekeknél öt perc alatt elmulasztja a fájdalmat. „A babák még tiszták, nincs a szervezetükben méreganyag” – magyarázza Dóra. „A sugárzás a szívcsakrán keresztül hat. Bulcsú azóta nem ordít, pedig már 12 foga van.” A kismama több láncot is vásárolt, hazahozta a barátnőinek. Mindannyian pozitív tapasztalatokról számoltak be. Volt olyan hasfájós baba, akinek még a görcsei is elmúltak. Nem csoda, hiszen a népi gyógyászatban is leírták, a bábaasszonyok gyakran tettek borostyánt a szülő nők hasára a fájdalom enyhítésére.

Egyre többen és többen szerettek volna láncot vásárolni Dórától, ezért a fiatalasszony úgy döntött, gyártatni és forgalmazni fogja. „Még a gyerekbiztos zár is borostyánból készült. A kövecskéket selyemszálra fűzik, amit minden borostyán után speciális módszerrel megcsomóznak.”
Tóth Eszter három gyermek édesanyja. Ô a legkisebb fiánál, Marcinál kezdte hathetes korában használni a láncot. „Minden csecsemőkori nyavajára, mint például a hasfájás, jó volt” – állítja Eszter. „Megúsztuk a betegségeket, Marci nyugodt baba, pedig előtte voltak nyűgös éjszakáink. Három gyermekem van, nem hiszek a csodákban, de én mondom, ez a lánc működik!”

Szülési fájások ellen is használ

A borostyánkő 35-55 millió éve Skandinávia magaslati szárazföldjén és a hozzá csatlakozó sík vidékek erdőit alkotó tűlevelű fenyők kérgéből kifolyt és évmilliók alatt foszszíliává kövült gyantája. Puha, szerves eredetű ásvány. Gyógyítóereje közismert fájdalomcsillapító, nyugtató hatását évszázados tapasztalatok bizonyítják. Kitűnően alkalmazható menstruációs, szülési fájdalmak enyhítésére és kisgyermekek fogzásának könnyítésére.