Napjainkban sajnos eléggé elterjedt a borostyán hamisítása. A cikkből megtudható, melyek a leggyakoribb hamisítási módok, és hogyan lehet megállapítani, hogy valódi-e a borostyán.

A leggyakrabban használt anyagok és eljárások a borostyán helyettesítésére, hamisítására:

Kopál

A kopált valódi Balti Borostyánként árulják, de valójában ez a megkövesedett gyanta nagyon fiatal (1000 – 1 millió éves, míg a borostyán 40-50 millió éves). A gyanta megfelelő körülmények között borostyánná alakul, de a kopál még nem polimerizálódott eleget, bár úgy néz ki, mint a borostyán, nem tekinthető annak és nem viselkedik úgy. Előfordulhatnak benne természetes zárványok, de a legtöbb hamisítvány, a bennük lévő rovarok gyakran túl nagyok és túl jó állapotban vannak. A kopál alacsonyabb hőfokon olvad (kevesebb, mint 150 °C-on), és inkább olvad, mint ég. Hő hatására az égő gyanta „édes” illata érezhető.

Üveg

Könnyű megkülönböztetni a borostyántól, sokkal keményebb, nem lehet megkarcolni fémmel, hideg az érintése és tűzálló. Dörzsölés hatására nem töltődik fel elektromossággal.

Celluloid

A celluloid (cellulose nitrat) elég nehezen megkülönböztethető a valódi borostyántól, de keményebb és kevésbé gyúlékony. Hő hatására égett műanyag szagot vagy kámforszagot áraszt, és nincs olyan füstje, mint az égő borostyánnak.

Műanyag

Poliésztert és polisztirént használnak leggyakrabban a hamis borostyán és zárványok előállításra. Optikailag nagyon nehéz megkülönböztetni a természetes borostyántól, mert a színűk és a tisztaságuk nagyon hasonlít a valódi borostyánhoz. Akárcsak a kopálban, a zárványok ezekben is általában túl nagyok és túl jól láthatók, gyakran túlságosan középre helyezik őket a „kőben”. Hevítésekor égett műanyag szagot érezhetünk.

A műanyagot gyorsan megmarja az alkohol (95% etil alkohol), az aceton (100%), az éter, és ha késsel megkarcoljuk, forgácsdarabkák jönnek le róla. Ha a borostyánt karcoljuk meg késsel, arról por hullik le, és az alkohol nehezebben, lassabban károsítja.

Hőkezelés

Minden természetes borostyánban vannak apró, mikroszkopikus buborékok. Ha egy borostyán darabot hevítünk, elpárolognak a buborékok és átlátszóvá válik a borostyán. Minél magasabb a hő, annál sötétebb lesz a borostyán. Ezt a technikát arra is használják, hogy a borostyán színeinek variációját bővítsék, de arra is, hogy könnyebben megmunkálhatóvá tegyék a borostyánt, mivel a hevítés után szilárdabbá válik. Bár ez után már nem lesz teljesen természetes a borostyán, az értékét és gyógyító erejét nem csökkenti.

Préselés

Az apró borostyán szemcséket, törmeléket, port gyakran préselik össze nagy nyomást vagy hőforrást használva. Bár tulajdonképpen „eredeti” borostyából van, és jóval olcsóbb, az eredeti borostyán természetes erejét nem találjuk meg benne.


 

Tesztek a hamis borostyán felismerésére

 

Szagpróba

A szagpróba az egyik leghatékonyabb egyszerű módszer, mert a természetes borostyánnak sajátos illata van, amit nem tudnak hamisítani. Ha a borostyánt hevítjük, jellegzetes fenyőgyanta illata van, míg a műanyagok büdösek..

Tűpróba

Ha egy forró tűt szúrunk a borostyánba, fenyőgyanta illatot kell éreznünk a valódi borostyán esetén. Figyelem, a szúrás helye megmarad, nem lehet eltüntetni, ezért kevésbé látható helyen kísérletezzünk csak! Ha a tűpróbát műanyagon végezzük, sokkal könnyebben át tudjuk szúrni a tűvel, fekete helye marad, és a kellemes gyantaillat helyett büdös égett műanyag szagot érzünk.

Infravörös spektroszkópia

Ez a leghatékonyabb tudományos módszer a valódi borostyán felismerésére.

Vízbe mártás

A borostyán lebeg a tengervízben, vagy sós vízben, melyet magunk is elkészíthetünk (1 pohár vízhez kb. 2,5 teáskanál sót adjunk), míg a hamisítványok elsüllyednek. Figyelem, az ékszerré alakított borostyán (fémbe foglalva, más kövekkel kombinálva, zárral felszerelve, stb.) már nem lebeg a felszínen.

Égetés

Ha meggyújtjuk a borostyánt, sötét füsttel és jellegzetes gyanta-illattal ég, a kopál fehér füsttel és édeskés illattal, a műanyag pedig büdös műanyag szaggal és sötét füsttel.

Aceton-próba

Az aceton, melyet a körömlakk lemosásához használnak némileg fel tudja oldani a kopált (mivel nem volt elég ideje úgy megkeményedni, mint a borostyánnak), a borostyánnal nem csinál semmit. A műanyag hamisítványoknál az aceton feloldhatja a külső réteget.